از آنجایی که فرش، در مقوله ی صادرات غیر نفتی قرار می گیرد، استفاده از ابزار های بازاریابی نوین و فروش در صنعت فرش ایرانی به همراه حضور مستمر در بازارهای جهانی می تواند از مزیت های بیشماری برخودار باشد زیرا با بهره گیری از استراتژی های بازرایابی دیجیتال که متناسب با این حوزه باشد و با حضور موفق در عرصه ی بازار های بین المللی در جهت رشد و ارتقای سودآوری قدم های بزرگی برداشت. همان طور که می دانید در دنیای مدرن امروزه، تنها با ارائه محصولات یا خدمات نمی توان حضوری پررنگ و گسترده در عرصه ی رقابتی و فضای دیجیتال کسب و کار ها داشت. با پیشرفت تکنولوژی و رونق کسب و کار ها در دنیای دیجیتال و امکان دسترسی گسترده ی افراد به سخت افزار های هوشمندی چون موبایل، تبلت، لپ تاپ و غیره در اینترنت، بازاریابی سنتی شکل جدیدی به خود گرفت و در نهایت بازاریابی نوین و دیجیتال جایگاه محبوب خود را در میان کسب و کار ها پیدا کرد.
تا به حال، دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال توانسته با ارائه ی روش های نوین ،مبتکرانه و خلاق، با جمع آوری اطلاعات مشتریان، بررسی الگوی های رفتاری خرید و برقراری ارتباط با آن ها جهت شناخت نیازمند ها برای بهبود کیفیت و ارتقا در ارائه محصولات و خدمات با به کارگیری نرم افزار های مدیریت ارتباط با مشتری سهم قابل توجهی در اثربخش بودن سود بدست آمده داشته باشد و در طول چند سال اخیر نه تنها فعالیت ها و به کارگیری استراتژی های کارآمد در حوزه بازاریابی دیجیتال کاهش پیدا نکرده، بلکه پیش بینی می شود تا سال 2025، تعداد سازمان هایی که از نرم افزار ارتباط با مشتری جهت بهبود و پیشرفت در ارائه ی محصولات و خدمات استفاده می کنند به بیش از 80 میلیارد دلار افزایش پیدا کند.
صنعت فرش، یکی از حوزه هایی است که به صورت سنتی و با حضور در بازارهای بین المللی از دیرباز تاکنون نقش پررنگ و چشم گیری را با فعالیت مستمر مداوم خود در میان بازارهای رقابتی ایفا کرده است و بدیهی است که به بهره برداری از روش های خلاقانه و پربازده بازاریابی نوین در این صنعت می تواند آن را به یک صنعت گسترده تر نسبت به قبل با در دست داشتن مزیت رقابتی ارزشمند تبدیل کند.
هم چنین براساس تحقیقات انجام شده توسط برخی صاحب نظران حوزه ی بازاریابی در سال 2019، به زودی تمام اشکال بازایابی سنتی از بین خواهد رفت و بازایابی به سبک دیجیتالی تمام جای آن را خواهد گرفت.
گذر زمان و تلاش های متخصصان، پیشرفت چشمگیری درحوزه تکنولوژی ایجاد کرده که به مرور تغییرات اساسی را در رفتار ها و استراتژی های بازایابی بین المللی شرکت ها به وجود آورده است. بنابراین افزایش آگاهی، قدرت دسترسی وسیع به اطلاعات از طریق اینترنت، افزایش مشارکت با حضور پررنگ و بالقوه در بازارهای بین المللی، بررسی بازخورد تصمیمات اتخاذ شده در بحث برنامه ریزی و تدوین استراتژی، بررسی رفتار کاربران و مخاطبان از طریق وب سایت ها و وابستگی ضعیف به توزیع کنندگان از طریق بازرایابی مستقیم باعث شده تا بر سختی ها و موانع موجود در بازاریابی سنتی برآییم.
تاریخچه ی صنعت فرش در ایران
قدمت و ارزش جاودانه ی فرش ایرانی از در مسیر گذر از تاریخچه ی چندین هزارساله ی فرهنگ و تمدن ایرانی، همیشه مورد توجه علاقه مندانش بوده است.
فرش بافی در ایران به دو دوره قبل از اسلام وبعد از اسلام باز می گردد. صنعت فرش در ایران، یکی از صنایع کهنه و قدیمی رایج در نواحی مختلف محسوب می شود. مبدا این پیدایش، از قبایل چادرنشینی که عمدتا به کار گله داری مشغول بودند باز می گردد که ابتدا از پوست حیواناتی مانند گوسفند به عنوان پوشش و زیرانداز استفاده می کردند و به تدریج با گذر زمان پس از اسلام و در دوره ی سلجوقیان، هنر فرش بافی دستخوش تغییرات بسیاری شد. حتی پس از اسلام با وجود فراز و نشیب هایی متعددی که با گذشت زمان بر سر هنر و هنر فرش بافی ایرانی گذشت، بافندگان سعی کردند تا اصالت این هنر بی نظیر و منحصر به فرد را حفظ کنند. تا جایی که در آغاز پادشاهی ناصرالدین شاه، صنعت فرش دستباف ایرانی رونق گرفت و عده ای از بازرگانان تبریزی با دستیابی به بازار فرش استانبول و فروش آن به خریداران انگلیسی، فرانسوی و آمریکایی سعی در حفظ پویایی و معرفی قالی ایرانی به فرهنگ های دیگر شدند اما به مرور زمان تقاضا برای قالی ایرانی افزایش یافت و آن ها مجبور به سفارش قالی های نو برای خریداران مختلف شدند به همین دلیل کارگاه های قالی بافی در شهر تبریز،اراک، مشهد ،کرمان و روستاهای اطراف دایر و فعالیت آنان بیش از پیش و به صورت جدی تر در این حوزه ادامه پیدا کرد . به مرور زمان با تاسیس کارگاه هایی در شهر های دیگر سود قابل توجهی از بازار و صنعت فرش بدست آمد اما چون اغلب این کارگاه ها بخاطر تمرکز بر کسب سود بیشتر، ارزش معنوی هنر دست ایرانی را نادیده گرفته بودند تغییراتی در نقشه های فرش داده که پس از مدتی لطمه هایی به ظرافت و اصالت در نقش و نگار این هنر ایرانی وارد شد. به همین دلیل در بهمن ماه سال 1296، به دستور رضاخان شرکت سهامی فرش ایران تاسیس در جهت ارتقا و کیفیت فرش ایرانی و توسعه ی این صنعت تلاش مستمر کرد و توانست موفقیت های جدیدی را در حوزه ی صنعت فرش بدست بیاورد.
روش های بازاریابی نوین در عرصه ی صنعت فرش ایران چگونه است؟
اگرچه حضور رقبایی چون هند، چین، پاکستان و ترکیه در سال های اخیر توانسته اند سهم بازار را با بهره برداری از استراتژی های بازاریابی دیجیتال به خود اختصاص دهند. بررسی های انجام شده در حیطه ی صنعت فرش ایران نشان می دهد که بازاریابی در این حوزه همچنان به روش سنتی دنبال می شود و به همین دلیل است که این صنعت از گذشته تا کنون نتوانسته است همپای رقبای خود در بازارهای جهانی پیش برود. ازین رو با به کارگیری برنامه های مناسب، طراحی چارچوبی استاندارد و درخور این صنعت، به کارگیری روش های بازاریابی دیجیتال کارآمد و با حضور مستمر در بازارهای بین المللی می توان اقدامات لازم را در جهت طراحی و تدوین استراتژی بازاریابی در جهت ارتقا و پیشبرد اهداف در این صنعت به کار برد و بیش تر از گذشته خوش درخشید. ازین رو، گروه کانون گرافیت با انجام مطالعات بازار، تجزیه و تحلیل روش های کارآمد و دارای پتانسیل سعی در ارائه ی برنامه ریزی طبقه بندی شده بر مبنای گزارشات بدست آمده در صنعت فرش ایران دارد.
- تجزیه و تحلیل موقعیت فعالان حوزه صنعت فرش در ایران
در ابتدا شناسایی مشتریان بین المللی، مشتریان هدف و در نهایت تعریف نیازمند های آن ها در حوزه فرش صورت خواهد گرفت. سپس با مطالعه ی مشتریان هدف و اطلاع از فرهنگ آنها، شناسایی ابزارهای دیجیتال رایج درمیان مشتریان هدف، تحلیل نگرش مشتریان درباره برند مربوطه، تحلیل وضعیت فناوری بازاریابی دیجیتال
- تعریف چارچوب استاندارد برای اهداف و تدوین استراتژی
پس از شناسایی مشتریان، می توان هدف گذاری مشتریان هدف را انجام داد. سپس با آگاهی و درک عمیق از اهداف بازاریابی دیجیتال مانند برندسازی، فروش، نحوه تعامل با مشتری و غیره، تدوین نقشه راه و توسعه ی استراتژی بر مبنای بازاریابی دیجیتالی و در نهایت شناسایی ارزش های پیشنهادی به مشتری می توان کمپین های تبلیغاتی و بازاریابی دیجیتال را به صورت بهینه تری طراحی کرد.
- ارزیابی و کنترل پروژه
شناسایی شاخص های کلیدی عملکرد ( KPI)، مانند سئو ( بهینه سازی برای موتور های جستجو، تعداد بازدیدکنندگان از سایت، کانال های ورودی و غیره)، پیگیری و ردیابی گزاراشات با فاصله ی زمانی منظم برای تحلیل آمار و نتیجه گیری
- قیمت
بهره بردازی از مزیت های قیمت گذاری پویا متناسب با ارزش ها برای مشتریان بین المللی، به کارگیری استراتژی های معقولانه و منصفانه برای قیمت گذاری روی محصولات، بهره بردازی از تخفیفات لحظه ای و به کارگیری شیوه ی پرداخت متنوع
- محصول
در این بخش به کارگیری طیف وسیع رنگ و طرح متناسب با کشور هدف در کنار استفاده از طرح و نقش اصیل ایرانی، ضمانت کیفیت کالای تولید شده و پیشتیبانی آنلاین 24*7 نیز از جمله نکات ضروری است که باید رعایت شود.
- توزیع
تحویل بهنگام سفارش ها، استفاده از سیستم هوشمند حمل و نقل، بهره برداری از سیستم توزیع قابل ردیابی توسط مشتریان و کانال های توزیع یکپارچه
مزیت های بازاریابی نوین برای صنعت فرش ایران
صنعت فرش ایران یک کانال ارزشی پربازده و سودآور غیرنفتی بعد از صنعت پتروشیمی محسوب می شود که بهره برداری از روش های بازاریابی نوین می تواند با حضور پررنگ و مستمر درمجامع بین المللی یک مزیت به حساب بیاید. اگر چه کشور ایران سردمدار صادارات فرش در دنیا قرار داشت اما در سال 1387 جایگاه خود را به کشور های هند و چین سپرد و متاسفانه از سال 1378 تا 1393، ارزش صادرات فرش ایران با توجه به آماری که بانک مرکزی ایران منتشر کرده است، از6/689 به 324 میلیون دلار کاهش پیدا کرده است.
این صنعت با قدمتی چندین هزارساله و با ریشه در آیین و میراث فرهنگی کشورمان ایران، می تواند زمینه سازی قدرت مند برای ایجاد بیشمار فرصت شغلی درمیان مردممان باشد.در سال 1398، بیشترین تقاضا و مشتریان برای فرش ایرانی کشور های اروپایی، آمریکا، آلمان ولبنان گزارش شده است.
همچنین، گزاراشات منتشر شده حاکی از آن است که بیشترین مشکلات و تهدید های موجود در صنعت فرش دستباف ایرانی به سه عامل بزرگ باز می گردد:
- تامین مواد اولیه
- تولید
- توزیع، بازاریابی و فروش
بسیار عالی بود ممنون
لطفا اگر کارشناشی در مورد بازاریابی فرش بصورت تلفنی اطلاعاتی دارند ممنون میشم شییر کنند
این نوع بازاریابی مدتی پیش در شهر فرش6 اگهی شده بود. ومن کنجکاو شدم