در دنیای امروز ، دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی به سبک دیجیتال ،بخش عمده ای از زندگی روزمره مارا  در فضای اینترنت به خود اختصاص داده است تا جایی که قبل از راه اندازی هر کسب و کاری آن را به عنوان یک محرک جدایی ناپذیر  در ایده پردازی ،تدوین استراتژی و برنامه ریزی در نظر می گیرند. استفاده از این سبک بازایابی ،چه در محدوده شخصی ،چه موارد حرفه ای ،فضای مناسبی برای کسب تجربه های متفاوت به وجود آورده است.بنابراین،افرادی که در این حوزه فعالیت دارند همواره سعی می کنند تا خود را به روز نگه داشته و با ارتباطی موثر با مشتریان خود برقرار کنند تا به رشد کسب و کار آن ها در حوزه تجارت کمک کند .

بگذارید با شرح یک مثال ،کمی مسئله را برایتان روشن تر سازیم. کشور هند،دومین کشور پرجمعیت دنیا با 462 میلیون کاربر فعال در اینترنت است .بنابرین ،حضور این جمعیت میلیونی در شبکه اینترنت،فرصت بسیار مناسبی برای شکوفایی مشاغل مختلف و برقراری ارتباط بهینه با مخاطبان ومشتریان را فراهم می آورد و این یکی از دلایل مهم و منطقی قابل توجیه ست که چرا مفهوم “بازایابی دیجیتال ”  به يكي از پر طرفدار ترين ها،نه تنها در هند بلكه در سطح جهاني تبديل شده است .

امروزه درصد بسيار زيادي از كاربران به صورت آنلاين در حال جست و جو ي نياز خود در موتور هاي جست و جو هستند . حال آنكه 80% از اين تحقيقات در موتور جست و جوي گوگل انجام مي پذيرد . به عبارت ديگر ، مشتريان اغلب در حال جست و جو ،خريد ازفروشگاه ها براي رفع نياز هاي خود هستند .به خصوص اقلامي مانند كالاهاي مصرفي روزانه و محصولات آرايشي تا به حال با  بيشترين آمار سفارش رو به رو شده اند .علاوه بر آن يافتن اطلاعات درباره محصول ،مقايسه قيمت ها و شركت در كمپين هاي تبليغاتي از ديگر مواردي ست كاربران علاقه مند به مشاهده آن ها هستند.

هدف اول

آگاهي از تغييرات ايجاد شده در اكوسيستم بازاريابي مدرن

هدف دوم

چگونه فناوري هاي جديد سبب افزايش سرعت رشد در بازاريابي ديجيتال و فرآيند توليد محصول شده است ؟

هدف سوم

تسهيل فرآيند مقايسه و تحليل تفاوت ها ميان بازاريابي سنتي و بازايابي مدرن

هدف چهارم

آگاهي از وضعيت فعلي بازار

پيشرفت بازاريابي ديجيتال یا دیجیتال مارکتینگ از دهه 1990 و 2000  سبب ايجاد تغييرات مثبت در توسعه برند سازي و مشاغل مرتبط در حوزه بازاريابي  شده است. همچنين وتوسعه پلت فرم هاي مربوط به تجارت ،پيشرفت دستگاه هاي ديجيتالي مانند موبايل ،تبلت و لپ تاب ،به مردم كمك كرده است تا به جاي گذراندن زمان خود در فروشگاه ها به صورت فيزيكي ، از فروشگاه هاي آنلاين و كمپين هاي تبليغاتي حمايت بيشتري بكنند .

از جمله روش هاي موثر در بازاريابي ديجيتال مي توان به  بهينه سازي موتور هاي جست و وجو (SEO) ، بازاريابي براي موتور هاي جست و جو (SEM) ،بازاريابي از طريق محتوا (Content Marketing ) ، توليد محتوا و اتوماسيون ،كمپين هاي تبليغاتي ، بازاريابي از طريق داده هاي خارجي ،بازاريابي براي تجارت الكترونيك ، بازاريابي براي رسانه هاي اجتماعي ،بازاريابي براي بهينه سازي رسانه هاي اجتماعي ، بازاريابي از طريق ايميل (E-mail Marketing ) ، نمايش تبليغات و بنر ها ، كتاب ها و مجلات الكترونيكي ، بازي ها و …… اشاره كرد و بحث تعيين استراتژي در ديجيتال ماركتينگ ،به خارج از بستر اينترنت نيز سرايت كرده و بازاريابي به كمك پيام كوتاه (SMS) ، MMS ،تماس صوتي كوتاه از جمله نمونه هاي بارز امروزي هستند.

دیجیتال مارکتینگ از نگاهی دیگر

دیجیتال مارکتینگ را مي توان به صورت تعريفي از بازاريابي براي فروش محصولات يا ارائه خدمات به كمك فناوري هاي مرتبط و دستگاه هاي كاربردي در حوزه ديجيتال مانند تلفن همراه ،كامپيوتر و … عمدتا از طريق اينترنت،ارائه كرد .

بازاريابي به سبك ديجيتال در تلاش برای ارتقا سطح کیفیت محصولات یا تبلیغ برند برای بالا بردن آگاهی مخاطبان از طریق یک یا چند رسانه الکترونیکی به همراه تجزیه و تحلیل بازار ،طراحی استراتژی دیجیتال مارکتینگ و کمپین های تبلیغاتی به کمک کانال ها  و روش های اصولی کارآمد مانند بررسی تاثیر گذاری محتوایی که تولید شده در کوتاه مدت و بلند مدت  ، تولید نرم افزار های مختص تلفن همراه ، پادکست ،بیلبورد های الکترونیکی ،تبلیغات از طریق رسانه هایی مانند تلوزیون و رادیو و …  را دارد.

دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی هدف
دیجیتال مارکتینگ و شناسایی بازار هدف

آگاهی و جلب اعتماد مشتری به یک برند ، نیازمند برداشتن گام هایی با برنامه ریزی دقیق مانند ارائه پیشنهاداتی متناسب با نیاز ها ، ترجیحات آن ها  و برقراری ارتباطات در قالبی مناسب است .

در دیجیتال مارکتینگ ،پرداختن به سه کلمه کلیدی،در پاسخ به سوال “برای انجام صحیح کلیه مراحل در رسیدن به موفقیت در بازاریابی به سبک دیجیتال ،باید از چه قوانینی پیروی کرد ؟ ”  از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

  • مدیریت برقراری ارتباط با مشتریان از طریق کانال های ارتباطی موثر –هم به روش دیجیتالی هم به روش سنتی
  • به تعاملات خود با مشتریان به صورت پویا و پیوسته پاسخ دهید
  • برای گرفتن تصمیماتی که نتایج موفقیت آمیز به همراه داشته باشند و با سرعت بیشتری اتخاد شوند نیاز به تحلیل و استخراج ارزش از داده ها در مقیاس وسیع آماری دارید.

تاریخچه ای کوتاه و مختصر از حضور دیجیتال مارکتینگ در دنیای کسب و کارها

اصطلاح دیجیتال مارکتینگ برای بار اول در دهه 1990 مطرح و برای اولین بار،طی یک نظر سنجی در انگلستان ،گزارش شد که اکثر خرده فروشان تا آن زمان آدرس دامنه خود را ثبت نکرده بودند. به تدریج با رشد فناوری در دهه 2000 تا 2010  و قابلیت گسترده دسترسی دستگاه ها به انواع مختلفی از رسانه های دیجیتال ،شاهد پیشرفت ناگهانی و کاربرد های پیچیده تری از مفاهیم بازاریابی دیجیتال در کسب و کار های متفاوت بوده ایم به طوریکه با استناد به آمار های ثبت شده در سال 2012 و 2013 همچنان به رشد صعودی خود ادامه داده است و تا به امروز آن را تحت عناوین مختلفی از جمله بازاریابی اینترنتی ، بازاریابی آنلاین ،بازاریابی به سبک دیجیتال نیز می شناسند .بنابراین با گذشت زمان، اصطلاح بازاریابی دیجیتال به تدریج هم درمیان کسب و کار هایی که به روش سنتی به فعالیت خود ادامه می دادند هم در میان آن دسته که نوپا محسوب می شدند ،محبوبیت زیادی پیدا کرد .به همین دلیل در سال 2010 ،4.8 تریلیون دلار صرف هزینه برای تبلیغات آنلاین در بستر رسانه های دیجیتالی شد که این آمار نشان دهنده رشد 48 % در حوزه تجارت و کسب و کار است اما استفاده از تبلیغات متناسب با رفتار مخاطب ( OAB)برای کمک بهینه سازی محتوای تبلیغات منتشر شده،سبب بروز نگرانی هایی  همچون حفظ حریم خصوصی و حفاظت از داده های کاربران نیز شد.

استراتژی دیجیتال مارکتینگ چیست؟ (+ مراحل ابتدای تدوین یک استراتژی مناسب)

همانطور که پیش تر نیز به آن اشاره کردیم یکی از مهم ترین تغییراتی که در بازاریابی سنتی رخ داد ،ظهور “بازایابی به سبک دیجیتالی ” بود که این امر منجر به ابداع مجدد استراتژی هایی جدید به منظور سازگاری با تغییرات عمده در بازاریابی سنتی شد .با توجه به این مسئله که دیجیتال مارکتینگ وابسته به پیشرفت فناوری و تکنولوژی ست بنابراین روند ایجاد تغییرات در آن بسیار سریع و گاهی غیر قابل پیش بینی به نظر می رسد.

در این بخش سعی داریم به چند مورد از برجسته ترین ویژگی های بازاریابی دیجیتال بپردازیم .

  • تقسیم بندی

بر خلاف بازاریابی به سبک سنتی ،بازاریابی دیجیتال بر تقسیم بندی بازار هدف و مدل های کسب و کار مختلف مانند B2B، B2C و B2G تقسیم بندی می شود.

  • بازایابی تاثیر گذار

افراد مهم و تاثیر گذار در جوامع شناسایی شده که اصطلاحا به آن ها گره یا نود گفته می شود سپس از طریق تبلیغات پولی،مانند تبلیغات شبکه های اجتماعی از جمله فیس بوک ،اینستاگرام یا برگزاری کمپین های تبلیغاتی Google Ads   می توانید به این افراد دسترسی داشته باشید (اینفلوئنسر)

همچنین نرم افزار هایی با عنوان مدیریت ارتباط با مشتری از طریق شبکه های اجتماعی مانند Sage CRM،Dynamic Microsoft ، SAP C4C ، Sales Force CRM  در این حوزه نقش بسزایی دارندتا جایی که بسیاری از دانشگاه های مطرح در سرتاسر دنیا و مقطع کارشناسی ارشد در حال تحقیق در مورد تدوین استراتژی های تاثیر گذار در تعامل با مشتریان هستند.

به طور خلاصه ، بازاریابی دیجیتال اگر در قالب  Pull  یا جذب مشتری به سمت خودتان تعریف می شود  بدین صورت  که باعث تشویق و ایجاد انگیزه در مخاطب برای تبدیل شدن به مشتری و خرید محصول تجاری می شود .و در مقابل Push  به معنای هول دادن مشتری به سمت خرید محصول شما است  و شما به کمک راه اندازی کانال های متنوع توزیع و رابط های مختلف سعی در معرفی ،آگاهی رساندن و ترغیب مشتری به سمت خرید یا استفاده از خدمات خود را دارید.

  • تبلیغات مبتنی بر رفتار مخاطب

تبلیغات مبتنی بر رفتار مشتری عبارت ست از جمع آوری اطلاعات در مورد فعالیت های کاربران در شبکه های اجتماعی در طول زمان مانند اتصال به کمک موبایل به وب سایت های مختلف،تعریف نیازمندی ها به منظور ارائه تبیلغات متناسب و مورد علاقه آن ها (ترجیحات )

  • ایجاد محیطی برای مشارکت

می توان یک محیط پویا برای مشارکت میان سازمان های مختلف ایجاد کرد تا به وسیله آن فضایی مناسب برای ارائه خدمات و بهینه سازی استراتژی تعریف شده با به اشتراک گذاری منابع ،قابلیت استفاده مجدد از داده ها و تنظیم ارتباطات صورت بگیرد .علاوه بر این سازمان های می توانند با دعوت از مشتریان خود به درک بهتر از نیازمندی های آنان کمک کنند به همین دلیل به این دسته از اطلاعات جمع آوری شده ،محتوای تولید شده توسط کاربر نیز گفته میشود .